Nieuws

Hengeloër Rinus Morsink koninklijk onderscheiden


Foto: Christian van der Meij

HENGELO - Hengeloër Rinus Morsink (68) is zaterdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Morsink is de drijvende kracht achter Theatergroep Barst, dat zijn 20-jarig bestaan viert. Burgemeester Sander Schelberg speldde Morsink bij de officiële opening van de tentoonstelling over de jeugdtheatergroep de versierselen op.

Martin Ruesink 02-06-18, 19:46

Morsink verliet in 1998 na een kwart eeuw het basisonderwijs en richtte zijn eigen jeugdtheatergroep op. Hij kon binnen de steeds strakkere onderwijsregeltjes te weinig van zijn creativiteit kwijt en werd vrijwilliger bij de stichting Barst Theaterproducties. Morsink was en is daar docent, scenarioschrijver, choreograaf en decorbouwer.

Afgelopen 20 jaar hebben honderden kinderen wekelijks les gekregen in zang en theater. Ze maakten ook kennis met klassieke muziek, straattheaters, musicals, voorlichtingsfilms en deelname aan producties van de Nationale Reisopera betekende voor veel kinderen een belangrijke bijdrage aan hun algemene ontwikkeling.

De pedagogische aanpak van Morsink wordt geroemd. Hij herkent het talent in ieder kind en doet niet aan competitiestrijd. Theatergroep Barst maakt de voorstellingen samen en iedereen is even belangrijk.

Morsink maakte daarnaast in 2013 voor Historisch Museum Vriezenveen een theater- en filmvoorstelling over het leven in St. Petersburg van Vriezenveense leerjongens. Hij deed dat aan de hand van 300 historische brieven. Deze voorstelling is daarna opgenomen in een professionele doorlopende educatieve leerlijn met de naam ‘Leerjongen in Petersburg’.

Theatergroep Barst is elk jaar weer aanwezig met ruim 100 kinderen bij het Dickensfestijn in Deventer. Ook werkt de groep samen met de Nederlandse Reisopera. Ruim 50 kinderen van Barst hadden een groot aandeel bij de opera Hänsel en Gretel, die werd opgevoerd in alle grote steden van Nederland.

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum is twee maand geleden de film Truffel in première gegaan. In deze tragische komedie over een arme jongen die wordt geadopteerd door een rijke dame, speelt ook burgemeester Schelberg. De burgemeester heeft een (kleine) rol als zichzelf.


Artikel: https://www.ad.nl/hengelo/hengeloer-rinus-morsink-koninklijk-onderscheiden~a4f49a25/