Nieuws

Theatergroep Barst start met opnames nieuwe Twentse filmproductie 'Klompen voor Jacob'


Jacob op de Twentse boerderij. (Foto: Erwin van 't Riet)

De nieuwe familiespeelfilm van Theatergroep Barst, waarvan de opnames deze maand beginnen, speelt zich af in het Twente van 1950. Er wordt gedeeltelijk Twents in gesproken. Het verhaal is enigszins geïnspireerd door een krantenartikel uit 1946, waarin een geadopteerde jongen (Prenger), knecht werd op een boerderij in Goor,maar door de boerin zo werd achtergesteld dat hij zelfs gewelddadig werd.

Hengelo - In 'Klompen voor Jacob' wordt weesjongen Jacob op de boerderij aan het werk gezet, maar Jacob zou graag naar de ambachtsschool willen gaan. Hij heeft het moeilijk op de boerderij en het komt zelfs zover dat hij op de vlucht slaat. De essentie van het verhaal is de verstandhouding tussen de boerin en de boerenknecht. Hier is voornamelijk sprake van onmacht, zoals zo vaak in het leven.

Regisseur Rinus Morsink heeft alle Twentse filmlocaties al gevonden. De film moet op de eerste plaats een kijkfilm (i.t.t. een praatfilm) worden, bedoeld voor alle leeftijden. Niet te zwaar, niet te sentimenteel, met de nodige humor en een goede afloop.

De muziek wordt gecomponeerd door Evander Eijsink (11 jaar) waarschijnlijk de jongste filmcomponist van Nederland.

Theatergroep Barst verwacht de film eind 2020 in première te kunnen laten gaan.